Inspiration, Tankar, Vackert

Sårbarhet – the power of vulnerability

IMG_0913Mitt nyårslöfte detta året var att vara snäll mot mig själv. Det är inte lika lätt som det låter. Efter 30 år så borde man ha lärt sig, men tydligen inte helt. Den som är mest hård mot dig är ofta, just det, du själv. Den inre dialogen är inte alltid en vacker amerikans ballad…

Jag kan t.ex gå igenom (läs älta) saker jag gjort eller sagt och inte känna mig helt nöjd. Det kan alltid bli lite bättre.

Jag kan skämmas. Känna att jag inte passar in. Rädsla för vad andra ska tycka – rädslan för att bli utfryst, övergiven, ensam.

Tankar och känslor som virvlar runt och tar energi. Den energin skulle jag kunna använda till så mycket annat. Ja, det skulle jag…

…MEN, innan jag direkt ska ändra på mig själv (återigen förbättra mig) så vill jag känna empati med mig själv. Tycka om hela mig själv (inte bara de bra sidorna). Komma ihåg att det inte bara är jag som känner dessa känslor. Det är en del av mänskligheten.

Vi tvivlar alla på oss själva; gick intervjun tillräckligt bra? Mitt framförande på personalmötet, min rapport som jag lämnade in i onsdags? Är jag en tillräckligt bra mamma/pappa/syster/bror/sambo/dotter/sonHar jag ”rätt” kläder/skor/smink/frisyr för detta sammanhanget? Är jag tillräcklig??? Vi måste alla bli trygga i att:

Jag är tillräckligt bra som jag är, just nu. 

För om jag inte kan tycka om mig själv, precis som jag är, så kan jag inte skapa förändring. Jag kan inte heller fullt leva från hjärtat och öppna mig för andra. Jag kan inte genuint känna empati för alla. Det finns en ingrediens till att jobba på för självempatin, nämligen sårbarhet.

Efter att ha sett ”TED-talket” med Brené Brown – the Power of Vulnerability, så lägger jag till ett litet löfte för resten av 2013:

Att våga visa sårbarhet.

Det är INTE svaghet.  

För att leva från hjärtat, känna glädje, kärlek och gemenskap så måste vi acceptera att vi har känslor av skam, skuld och rädsla. Dessa kan vi inte skjuta bort. De måste finnas.

Tyck om dig själv, hela dig! <3