Information, Positioner, Tankar

Djupavslappning/ dödsstilla | Corps pose | Savasana

Savasana

Denna ställning kallar jag för savasana, som den heter på sanskrit, i brist på ett bättre ord på svenska.

Under en yogaklass avslutar man oftast i savasana. Då ligger du på rygg på din matta och:

  • känner att hela kroppen är tung mot mattan.
  • särar lite lätt på benen och låter armarna kom ut lite från kroppen. Handflatorna riktas uppåt mot taket.
  • tänker på att ryggraden fortfarande är så rak som möjligt, så kanske behöver du dra hakan lite lätt mot halsen för att få den där långa härliga ryggraden.
  • låter hela kroppen slappna av. Tänker speciellt på att slappna av i ansiktet och låter det bli mjukt. När vi slappnar av i ansiktet (käkarna, tungan, ögonen) så ger det signaler till hjärnan att slappna av i hela kroppen.

Det här kan verka enkelt men det är inte så enkelt som man tror. Hela poängen men denna ställning är att verkligen vara här och nu, närvaro till 100%. Istället för att ligga och drömma, planera eller kanske nästan slumra till så ska du vara uppmärksam/koncentrerad på upplevelsen av hela kroppen, som ligger helt stilla. Det är inte det samma som att koppla av framför en bra film eller serie i soffan (vilket jag också gör, varje dag!).

Det som gör den stora skillnaden i upplevelsen är din vakenhet.

Savasana kan lindra huvudvärk, stress, nervositet, ångest, sömnproblem etc., men du behöver inte ha några speciella problem för att ha glädje av denna teknik. Om eftermiddagen t.ex. efter en lång dag full av aktiviteter, kan Savasana vara ett bra sätt att ge kropp och nervsystem en välbehövlig paus. Du dig själv en medveten paus så kommer energin och inspirationen tillbaka av sig själv.

Bra tillfälle att ligga i savasana förutom efter en yogaklass är när sötsuget kommer på eftermiddagen eller kvällen, testa då att lägga dig ett tag på golvet eller meditera sittande på en stol… Kanske det försvinner! Om inte, ät något sött och njut av det! :)

Källa: http://www.yoga.se/Artiklar/Alla-nummer-av-Bindu/Bindu-5/Savasana och http://www.yogajournal.com/poses/482

3 reaktioner på ”Djupavslappning/ dödsstilla | Corps pose | Savasana

  1. Ja, det är inte en bra översättning till svenska. Men jag gillar verkligen känslan av att vara helt vaken men ändå avslappnad, verkligen en utmaning i samhället vi lever i. Har du upplevt detta någon gång?

Kommentarer är stängda.