Information, Inspiration, Kul, Positioner, Tankar, Vackert

En vacker mytologisk berättelse om spagat ställning | Monkey pose | Hanumansana

tema lila

Rama, kung av forntida Indien hade ett problem…

Ravana, demonkungen som härskade i Sri Lanka, hade kidnappat Ramas fru, Sita. Rama och hans trupper begav sig ut för att rädda henne från den ondskefulla demonen. I striden som följde sårades Ravanas bror, Laksmana, svårt och det enda sättet att rädda honom var med en ört som endast växte i Himalaya. Det verkade som brodern skulle gå förlorad för vem skulle kunna resa till Himalaya och vara tillbaka i tid för att rädda honom?

Hanuman, Ramas största anhängare, sade att han skulle utföra denna omöjliga uppgift. Han tog sedan ett mäktigt språng som sträckte sig hela vägen från södra Indien till Himalaya. Han visste dock inte vilken ört han skulle plocka så han bar med sig hela berget och med ett nytt enormt språng satte han ner berget på slagfältet. De magiska helarna hittade örten i fråga, och Laksmanas liv räddades.

Med det mäktiga jättekliv förkroppsligade Hanuman sin kärlek till Rama. Hans intensiva hängivenhet tillät honom att göra det omöjliga, och det är lärdomen av Hanuman: Kraften kommer från hängivenhet.

Spagatställningen (Hanumanasana på sanskrit) symboliserar alltså det mäktiga språnget. Positionen ber dig inte bara att sträcka på benen men att känna äkta hängivenhet i din praktik. Hanumanasana uttrycker den möjliga expansionskraften när du känner äkta hängivenhet enda in i hjärtat – känslan av att du kan övervinna alla hinder när din längtan att hjälpa kombineras med vördnad och respekt samt en intensiv och eldig hängivenhet. I Hanumanasana strävar du efter att nå längre än vad som verkar mänskligt möjligt!

Om du bär med dig känslan av vördnat, respekt och innerlig hängivelse när du tränar hanumanasana kommer du lättare sjunka in i denna position. Du fokuserar inte längre på vad som tar emot men vad som är möjligt för dig just nu.

När du sedan tränar denna position lägg märke till om det gör ont någonstans eller känns obekvämt. Vänd då sinnet inåt igen. Istället för att fokusera på resultatet, använd dina andetag för att öppna upp kroppen inifrån och ut. Hitta den inre passion som skapade Hanumans språng.

Observera att när du byter fokus från det som känns obekvämt till passionen för- och hängivenheten till din yogapraktik så börjar motståndet att upplösas och positionen kan blomma. När sinnet vänder så reagerar kroppen. När du öppnar kroppen inifrån och ut då kommer höfter, hamstrings och benen följa med. Öppnandet av benen, hamstrings och höftböjarna är en återspegling av den djupare öppning som du kände inuti. När du kan behålla en inre expansiv hängivenhet så kommer positionen inte vara en kamp för att öppna din hamstrings utan ett övande i att utvidga alla dina förmågor.

Det är irrelevant om du åstadkommer den fulla positionen eller inte. Vad som är viktigt är att du vänder din uppmärksamhet inåt för att hitta energi för Hanuman inom dig själv – en energi av hängivenhet och introspektion mot din egen inre kraft (inre energi/gudomlighet eller din del av universum). När du gör det kommer din kropp att släppa på spänningarna och slappna av djupare in i positionen. Denna lilla eller stora rörelse innebär att du gått förbi din nuvarande kroppsliga förmåga och utvidgat den. Du har gjort vad du kanske trodde var omöjligt!

OBS: Träna inte spagatställning utan att ha gjort det med en certifierad yogalärare först, och var noga med att värma upp!

Text tagen från yoga journal: http://www.yogajournal.com/practice/889

1 reaktion på ”En vacker mytologisk berättelse om spagat ställning | Monkey pose | Hanumansana

Kommentarer är stängda.